Vrienden van het Orgel

pres boek1pres boek2pres boek3pres boek4

 

Op vrijdag 15 juni 2018 presenteerde de Stichting Vrienden van het Orgel met trots haar nieuwe publicatie 'Alkmaar Orgelstad'. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de Kapelkerk reikte voorzitter Pieter Buren het eerste exemplaar uit aan de (inmiddels oud-) wethouder van Erfgoed en Cultuur mw. Anjo van de Ven. Frank van Wijk gaf twee korte bespelingen met virtuoze muziek van Alkmaarse componisten.

Aanleiding

In 2016 bestond de Stichting Vrienden van het Orgel 60 jaar. In 2015 fuseerde de gemeente Alkmaar met de gemeenten Schermer en Graft-De Rijp. Deze gebeurtenissen vormden de aanleiding voor het plan om een boek te gaan uitgeven over alle orgels in de nieuwe gefuseerde gemeente.
In Hans Steketee vonden de Vrienden iemand met orgelkennis en schrijfervaring. Van Frank van Wijk was bekend dat hij veel onderzoek naar de historie van orgels en orgelspel in Alkmaar had gedaan. En de bevlogen Leen Spaans, voorzitter van onder ander de Historische Vereniging Alkmaar, staat bekend om zijn lezenswaardige columns in een plaatselijk weekblad. Met dit trio schrijvers en amateurfotograaf Jan Zwart is uiteindelijk een lezens- en kijkwaardig boek ontstaan!

Presentatieavond

De presentatieavond in de Kapelkerk op 15 juni werd door een kleine 100 belangstellenden bezocht. Voorzitter Pieter Buren gaf eerst aan Frank van Wijk gelegenheid tot een kort blokje orgelspel, waarin Frank muziek van de voormalige stadsorganisten Gerardus Havingha en Frederik Willem Michelet liet horen. We hebben nooit geweten dat Alkmaarse componisten zulke schitterende muziek hebben gecomponeerd!

Kennis en humor

Pieter Buren hield vervolgens een interessante en humoristische toespraak waarin hij een tipje van het ontstaan van het orgel oplichtte. Daarna zette hij de vier medewerkers die aan het boek hebben meegewerkt in het zonnetje: Hans Steketee, schrijver en eindredacteur, Jan Zwart ‘coauteur’ en fotograaf, Frank van Wijk, organist en kenner van de Alkmaarse orgels bij uitstek, en Leen Spaans, voorzitter van onder andere de Stichting Alkmaarse Historische publicaties en gewaardeerd columnist.

Eerste exemplaar voor . . .

Hierna had Pieter Buren de eer om mevrouw Anjo van de Ven, de oud-wethouder van Erfgoed en Cultuur, het eerste exemplaar te overhandigen. ‘Geluk bij een ongeluk’ was het dat Christian Braak, de nieuwe wethouder van onder andere Cultureel erfgoed, monumentenzorg en archeologie, verhinderd was. ‘Anders had ik twee eerste exemplaren moeten uitreiken en wie geef je dan het eerst?’ zei Pieter. Mevrouw van de Ven was verrast, zij had niet gedacht dat zij als eerste het boek uitgereikt zou krijgen.

Muzikaal verhaal

Hierna was het muzikale woord weer aan Frank van Wijk, die opnieuw een virtuoze ouverture van Gerhardus Havingha en een concerto van de in Alkmaar geboren Willem de Fesch liet horen. Na dit prachtige optreden kreeg Frank een daverend applaus en uiteraard een mooi boeket pioenrozen. Hierna konden de aanwezigen het lang verwachte verhaal van de Alkmaarse orgels bij de tafel van de Vrienden aanschaffen. Een geslaagde avond, waaruit bleek dat ‘Alkmaar Orgelstad’ in een leemte voorziet en goed ontvangen wordt!

Jan Zwart

28,15,0,50,0
25,600,60,1,1500,1000,30,2000
75,200,1,0,12,25,50,0,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,1,0,0,0,30,15,5,0,0,0,1,0,1
Partner DOE-orgel en boek Alkmaar Orgelstad
Partner
Partner
Subsidiënt Doe Orgel en publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner
Partner
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
partner voor Videoportretten
Partner
Partner