Schermerhorn Online

Klik hier om het online te bekijken

Nieuwsbrief

Stichting Vrienden van het Orgel

Datum 29 juni 2020

banners

Stichting Vrienden van het Orgel organiseert 6 online concertjes

Schermerhorn Grote Kerk, dinsdag 30 juni 2020, 19:15.

Het mooie van muziek is dat je verbanden kunt leggen die er op het eerste gezicht niet zijn. Want wat is het verband tussen de componist François Couperin, de orgelmaker Jacob Courtain en de organist Pieter van Dijk? In dit geval het online orgelconcertje in de Grote Kerk van Schermerhorn dat op dinsdag 30 juli om 19:15 uur is te beluisteren op Youtube.
 
In de Grote Kerk van Schermerhorn staat een orgel dat in de achttiende eeuw gemaakt is door de uit Frankrijk afkomstige Jacob Courtain. De klank van het instrument heeft dan ook typische kenmerken van de Franse orgelbouw uit die tijd. En het is het enige in Noord-Holland. Reden voor de stadsorganist van Alkmaar, Pieter van Dijk om juist hier muziek te spelen van een van de beroemdste Franse barokcomponisten, François Couperin.

François Couperin (1668-1733) organist van de St. Gervais in Parijs en later ook aan het hof van Versailles van Lodewijk XIV, componeerde vele werken voor verschillende bezettingen. Van zijn composities zijn twee missen voor orgel bewaard gebleven. Uit de Messe pour les Paroisses (1690) speelt Pieter van Dijk de volgende delen: I. Plein chant du premier Kyrie, en Taille II. Fugue sur les jeux d’anches III. Récit de Chromhorne IV. Dialogue sur la Trompette et le Chromhorne V. Plein chant.

Pieter van Dijk is als jong musicus in de Schermer begonnen. Hij is dan organist van vier orgels: dat van het Zwarte Kerkje in Zuidschermer, de Hervormde kerk in Stompetoren, de Dorpskerk in Grootschermer en de Grote Kerk van Schermerhorn. Inmiddels stadsorganist van Alkmaar, hoofdvakdocent aan het Amsterdams Conservatorium en met een internationale carrière, is de terugkeer naar deze plek, naar dit bijzondere orgel voor hem een speciaal moment.

Deze reeks onlineconcertjes is een initiatief van De Vrienden van het Orgel. Hiermee willen ze bijzondere orgels in Alkmaar in beeld brengen. Vind u dit een leuke actie en wilt u ook dat dit erfgoed behouden blijft? Steun ons dan met een donatie via onderstaande QR-code (scannen met uw bank-app):
QRcodeVvhO

Of maak het over op onze bankrekening: IBAN: NL23 INGB 0000 108052 t.n.v. St. Vrienden van het orgel, Alkmaar o.v.v. ‘Steun de Vrienden van het Orgel’.

Alkmaarorgelstad.nl/agenda