‘Een Frans juweel in de Hollandse polder’
Het orgel in de Grote Kerk van Schermerhorn
Schermerhorn, een klein oud dorp met een opvallend grote kerk en daarin een geheimzinnig orgel. Geheimzinnig omdat we – de kenners - nog maar relatief kortgeleden vermoeden dat het orgel van Schermerhorn een ‘Frans juweel’ is, in de 18e eeuw gemaakt door de Franse orgelmaker Jacob Courtain, die werkte in het Duitse Emmerich. Of de eveneens uit Emmerich afkomstige Friedrich Leichel dit wist blijft de vraag. Hij plaatste dit juweel in 1879 in Schermerhorn in een door hem bijgeleverde simpele orgelkas. En hoewel het orgel er oorspronkelijk niet voor is gemaakt, is het tientallen jaren gebruikt als begeleidingsinstrument.
De eeuwenoude geschiedenis van dorp, kerk en orgel is met elkaar versmolten geraakt. Opgetekende en doorvertelde verhalen geven elke keer weer andere beelden van deze bijzondere plek weer. En dat is wat deze drie korte films zijn: impressies - voetafdrukken - van de verrijkende ervaring die dit orgel voor mensen kan zijn.
In Verhalen uit het dorp vertellen Ineke Kluft en Eel van der Weij over hun band met het orgel. In Couperin in Schermerhorn laat Pieter van Dijk de bijzondere klank ervan horen. Bart Klijnsmit vertelt in De orgelmentor hoe belangrijk de zorg voor dit juweel is.
Verhalen
|
Couperin
|
De orgelmentor
Bart Klijnsmit leert lang geleden de Grote Kerk van Schermerhorn kennen als hij daar met een kunstenaarscollectief activiteiten organiseert. Als de musicus van het gezelschap kon hij het orgel inzetten en gebruiken. Met regelmaat keert hij er terug. En nu is hij mentor van dit monumentale orgel. Nu het instrument weer in goede staat is, zorgt hij ervoor dat dat zo blijft. En hoe kan je dat, vindt Bart, beter doen dan het te gebruiken. |