Vrienden van het Orgel

De geest van Johannes Strumphler
Het orgel in de Remonstrantse kerk in Alkmaar

Stralend wit ligt de laag zuiver zand op de vloer van de Remonstrantse kerk in Alkmaar, keurig aangeharkt. Het zand beschermt de houten vloer tegen vocht en vuil, maar is ook een vonken-dover bij het gebruik van door kooltjes gestookte voetenstoofjes. Nu is het zand een begrip geworden voor deze grotendeels in hout gebouwde kerkjes met een of twee galerijen. Deze intieme Remontrantse schuilkerk staat nog altijd verborgen achter twee huisjes met daar tussenin een imposante deur als ingang. De straat heeft de ongewone naam Fnidsen en ligt in het oude centrum van Alkmaar.

De vermoedelijke maker van de opvallen grote orgelkas is Dirk Johan Baars, maar het instrument in de kas is een vrije reconstructie van wat de Amsterdamse meesterorgelmaker Johannes Strumphler hier in 1792 maakte. Van Strumplers werk was namelijk niet veel overgebleven. Het orgel heeft maar een klavier, maar heeft door zijn uitgekiende dispositie een palet aan klankkleuren beschikbaar: een feest voor musicus en luisteraar.

De orgelfotograaf gaat op herhaling, want aan het begin ervan zien we Jan Zwart lopen in het Fnidsen op weg naar de Remonstrantse kerk. Ook dit orgel heeft hij natuurlijk gefotografeerd. De Urker organist Daniel Post was student orgelmentor van deze kerk. Met een favoriet variatiewerk geeft hij een mooie klankdemonstratie van dit fraaie instrument.

PRODUCTIE INFORMATIE

 

De orgelfotograaf

Orgels fotograferen is een lastige bezigheid. Hoewel het geen vogels zijn, zorgen plaats en andere moeilijkheden altijd voor een uitdaging. Je aanpassen en creatieve oplossingen vinden, zijn volgens Jan Zwart daarom onvermijdelijk.

Jan Zwart is de oudste zoon van Jaap Zwart (1924-2001) en een kleinzoon van de organist Jan Zwart (1877-1937). Zijn belangstelling voor kerken en haar orgels is dan ook verklaarbaar. Samen met zijn broer, die ook organist is, bezochten ze talloze kerken waar Jan foto’s maakte. Inmiddels bestaat zijn fotocollectie uit tienduizenden foto’s, waarin de Alkmaarse kerken en orgels vanzelfsprekend een belangrijke plaats innemen.
Jan Zwart heeft ruim 42 jaar in Alkmaar gewoond en was vier jaar koster van de Kapelkerk. Hij is eind 2021 verhuisd uit Alkmaar, maar is nog steeds organist van de Kapelkerk en de Remonstrantse kerk.

Voetnoten bij het portret:
- De ingelijste interieurfoto’s van de Grote Kerk, die Jan laat zien, zijn van de Alkmaarse fotograaf Klaas Klinkert. Grootvader Jan ontving deze in 1933 bij diens 40-jarig organistenjubileum van de kerkvoogdij Alkmaar, waar hij jaarlijks zo’n 20 concerten gaf. Hierop is te zien dat de kerk destijds nog geheel bepleisterd was.
- De foto’s van het orgel met de schijnwerpers van buitenaf, zijn gemaakt in de Grote Kerk te Naarden.

Daniel Post speelt Walther

Dat de mensen vroeger een stuk kleiner waren, is bij dit orgel goed merkbaar. Het klavier ligt zo laag in de kas, dat Daniel Post met zijn lange benen er niet goed onder past; pedaalspelen wordt zo lastig. Met zijn keuze voor de partita Jesu meine Freude van Johann Gottfried Walther, waarin geen pedaal wordt gebruikt, omzeilt hij dit probleem.
De kunst van het improviseren is een redelijk zeldzaam fenomeen toen en nu, maar sterk met het orgel verbonden. Een thema met variaties ligt in het verlengde daarvan, een soort van genoteerde improvisatie. Daarom is de partita van Walther een prachtige keuze om dit orgel te laten horen.

Johann Gottfried Walther (1684-1748) was een leeftijdgenoot en een neef van Johann Sebastian Bach. Aanvankelijk studeerde hij rechten, maar koos uiteindelijk voor de muziek. Hij was organist, componist en schreef ook muziektheoretische werken. Zijn partita Jesu meine Freude is een van zijn bekendste composities voor orgel. Daarnaast schreef hij de nodige concerto’s voor orgel. Zijn muziek kenmerkt zich door een lichtere en wat opener structuur dan die van Bach, waardoor deze wat toegankelijker is voor het ongeoefende oor.

Daniel Post is pianist en organist en komt uit Urk. Hij volgt al vroeg muzieklessen bij onder meer Jacob Schenk en Hans van Beelen. Hij studeerde hoofdvak orgel bij Matthias Havinga en Pieter van Dijk aan het Conservatorium van Amsterdam. Daniel is actief als kerkorganist binnen verschillende kerken in Urk. Hij is daarnaast een veelgevraagd koorbegeleider, actief als orgel en pianodocent en hij geeft concerten.

28,15,0,50,0
25,600,60,1,1500,1000,30,2000
75,200,1,0,12,25,50,0,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,1,0,0,0,30,15,5,0,0,0,1,0,1
Partner DOE-orgel en boek Alkmaar Orgelstad
Partner
Partner
Subsidiënt Doe Orgel en publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner
Partner
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
partner voor Videoportretten
Partner
Partner