Friese orgelklanken in West-Graftdijk
Het orgel in de Protestantse kerk
Op het verdiepte balkon na, doet dit zeventiende-eeuwse kerkje, ondanks een aantal verbouwingen nog authentiek aan. Met zijn ranke steunberen, spitsboogramen en hoge kap staat het op zijn terp voor iedereen zichtbaar te pronken. Het is tegenwoordig als het ware een overdekt dorpsplein waar de dorpelingen uit West- en Oost-Graftdijk elkaar kunnen treffen; in de winter in de verwarmde ruimte onder het balkon.
Het orgel komt helemaal uit Leeuwarden, in 1927 voordat de afsluitdijk klaar was een hele reis. Het is in 1903 gebouwd door de orgelmaker Bakker & Timmenga voor een kerkje in Sint Annaparochie. Pas in 1927 wordt het door Bernard Timmenga verhuist naar West-Graftdijk. Het is een eenvoudig instrument, dat bij de jongste restauratie in 2014 nog is verrijkt met een echte trompet.
De Portugese organist António Pedrosa zoekt met muziek van Haydn en Krebs de vrolijke kant op van dit sympathieke dorpsorgeltje.
Haydns Flötenuhr anders vertolktWanneer Joseph Haydn (1732-1809) zijn stukjes voor een mechanisch Flötenuhr componeert, zal hij waarschijnlijk niet hebben kunnen bevroeden dat deze spielerei met een knipoog ooit op een twintigste-eeuws dorpsorgeltje zou worden uitgevoerd. De kwaliteit van Haydns werk maakt dat het ook hier in West-Graftdijk overtuigend klinkt. Met een preludium en koraal van Johann Ludwig Krebs (1713-1780), een leerling van Johann Sebastian Bach, sluit António Pedrosa aan bij de oorspronkelijk bedachte rol van dit orgel, de kerkmuziek. Hoewel deze muziek er waarschijnlijk weinig op gespeeld zal zijn. António Pedrosa is een Portugees organist. Hij studeert voor zijn master aan het Conservatorium van Amsterdam. |