Vrienden van het Orgel

‘Het visitekaartje van Bernard Pels’
Het orgel in de Laurentiuskerk in Alkmaar

In het meest pittoreske deel van de binnenstad van Alkmaar staat aan het Verdronkenoord de imposante Sint Laurentiuskerk, een beetje naar achteren geplaatst, maar niet te missen. Tot 1985 stond op loopafstand nog zo’n enorme kerk, de Dominicus aan de Laat. Beide kerken zijn gebouwd door Pierre Cuypers in de zestiger jaren van de negentiende eeuw. En nu is alleen in de Laurentius alles nog volop in beweging. Gebouw en orgel hebben het geluk dat een groep gepassioneerde mensen ze gebruikt en onderhoudt.

Bernard Pels bouwt in 1950 een groot nieuw orgel, dat ook zijn visitekaartje wordt. Bernard past in dit instrument de nieuwste ontwikkelingen toe op het gebied van pneumatiek en elektriciteit. Tussen 1977 en 2016 stond het orgel beneden in de kerk, in vorm behoorlijk verminkt en wat klank betreft ver verwijderd van de bedoelingen van Benard. Inmiddels staat het orgel weer op zijn oorspronkelijke plek en heeft het zijn stralende klank weer terug. En het is voorzien van de nieuwste digitale technieken, iets wat Bernard Pels zeker zou waarderen.

In De beheerder vertelt Kees Pater over zijn passie voor deze kerk; hij is er bijna elke dag te vinden. In Virtuoos orgel spel in de Laurentius laat Una Cintina de mogelijkheden van dit instrument zien en horen. In De orgelmaker illustreert Ronald van Baekel hoe de restauratie van dit instrument is aangepakt.

PRODUCTIE INFORMATIE

 

De beheerder

‘Vier, vijf dagen per week ben ik bezig in de kerk’ en ‘ik ben echt trots op deze kerk’.

Hier vertelt een man met een passie. Kees Pater is een van die mensen waardoor een gebouw als de Laurentius kan blijven bestaan. Na zijn pensionering is hij vrijwel elke dag in de kerk te vinden. Handig is hij ook, met zijn eigen werkplaats is hij niet voor een gat te vangen. Hij kent het gebouw dan ook door en door. En ook het orgel is voor hem niet helemaal vreemd meer, sinds hij helpt bij het stemmen.

Virtuoos orgelspel
in de Laurentius

Una Cintina is geboren en getogen in Letland, haar opleiding krijgt ze in Riga. Dit land heeft haar een geheel eigen culturele bagage meegegeven, die luisteren naar haar spel tot een verfrissende ervaring maken.
De keuzes die ze maakt om het herboren Pels-orgel te presenteren zijn dan ook niet altijd gebruikelijk. Met de ‘jazzy’ Mozart changes van Zsolt Gardonyi (1947), het contemplatische Dic nobis, Maria... van Albert de Klerk (1917-1998) en het virtuoze Mit seinem Geist (laatste variatie) van Naji Hakim (1955) zoekt ze de grenzen van dit instrument op. Mooi is dat de ‘tweede kans’ van Bernard Pels’ plan als een huis blijft staan.

Zsolt Gardonyi is een Hongaars-Duitse componist en organist. Zijn opleiding krijgt hij in Budapest, maar is daarna vooral actief in Duitsland (Wildeshausen en Würzburg). De compositie Mozart changes schreef hij voor het 1995 "OK MOZART" International Festival in Bartlesville.
Albert de Klerk was een Nederlands organist, ditigent en componist. Naast stadsorganist van Haarlem, is hij organist van de Sint Josephkerk in Haarlem geweest en doceerde hij orgel aan het Amsterdams Conservatorium.
Naji Hakim is in Beirut, Libanon geboren maar werkzaam in Parijs. Hier voltooit hij zijn studie voor ingenieur. Via Jean Langlais gaat hij onder andere orgel en compositie studeren aan het Parijse conservatorium. Zijn composities zijn zeer uiteenlopend. Naast orgel schrijft hij voor diverse koor- en orkestbezettingen.

De orgelmaker

‘Wat we aantroffen, was een [orgel] dat behoorlijk ingedut klonk’. Ronald van Baekel is directeur van Adema’s Kerkorgelbouw, een orgelmakerij die zijn wortels in de negentiende-eeuwse orgelbouw heeft. Daarom is de restauratie van dit Pels-orgel een uitdaging. Technisch was het een kolfje naar zijn hand, maar met het reconstrueren van de klank weer een ervaring rijker. Bernard Pels heeft met dit instrument een goed doordacht plan gerealiseerd. Ronald heeft dit plan met zijn mensen een tweede kans gegeven.

28,15,0,50,0
25,600,60,1,1500,1000,30,2000
75,200,1,0,12,25,50,0,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,1,0,0,0,30,15,5,0,0,0,1,0,1
Partner DOE-orgel en boek Alkmaar Orgelstad
Partner
Partner
Subsidiënt Doe Orgel en publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner
Partner
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
Partner publicatie Alkmaar Orgelstad
Partner publicatie
Partner publicatie
partner voor Videoportretten
Partner
Partner